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E.ONs welcomes ACER’s public consultation on Guidelines for the Registration of RRMs and RIS 
which will have a crucial role to play for both operational and practical arrangements in reporting 
transactions and publishing inside information thus ensuring the effectiveness of REMIT.  

 

 

Consultation questions 

  

I. General questions 

 

Question 1  

The registration process for both Registered Reporting Mechanisms and Regulated Information 
Services comprises two stages: Firstly, the Agency will review a written application, and if 
appropriate make a provisional registration (pre-registration of the applicant); secondly, the Agency 
will make a final registration subject to successful integration with the Agency’s technology as 
described in the Agency’s „Technical Specifications for Registered Reporting  Mechanisms and 
Regulated Information Services” document. For reasons of operational reliability, the technical 
specifications document will be kept confidential and applicants will have to sign a non-disclosure 
agreement before receiving a copy of the technical specifications document. This is a best practice 
applied by national financial regulators under EU financial market rules which the Agency also 
intends to apply for REMIT purposes. Please indicate your views on the proposed approach for the 
registration process. 

 

In the interest of efficiency – and with the aim of limiting the burden placed on market participants 
who will be registering themselves as Registered Reporting Mechanisms (“RRMs”) for the purpose of 
reporting only their own transactions and orders to trade – the registration procedure should be as 
straight forward and as simplified as possible, and should avoid adding administrative burdens and 
potential costs to market participants.  

 

Furthermore, while the process of having to request a copy and sign a non-disclosure agreement in 
order to receive the technical specifications document appears to be a cumbersome step, it is 
nonetheless suitable since it forms part of accepted best practices applied by national financial 
regulators. 

Question 2  

 According to the REMIT Technical Advice for setting up a data reporting framework from June 2012 
from DG ENER’s consultants, it is currently considered that only Registered Reporting Mechanisms 
and Regulated Information Services with legal status in an EU Member State or an EEA country 
should be eligible to become a Registered Reporting Mechanism or Regulated Information Service. 
Please indicate your views on this suggestion.  
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At first reading the concept of “legal status” appears to be very vague. After consulting the 
mentioned report “REMIT Technical Advice for setting up a data reporting framework” we were 
unable to locate where this recommendation is taken from. It would accordingly appear necessary 
for this concept to be further defined and clarified. For instance, what are the implications for “a 
legally established” EU-branch or EU-subsidiary of a non-EU company that legally transacts on 
European wholesale electricity and gas market? 

 

Question 3  

Do you have any general remarks on the draft RRM and or draft RIS Guidelines? 

 

In general we do not have any remarks. 

One specific remark for the RRM Guidelines: The aim of having RRMs undergo the so-called “renewal 
procedure” (see point 5.5) on a biannual basis is in our opinion far too extreme and places an 
undesirable administrative burden on RRMs, especially those RRMs that only report transaction data 
on behalf of themselves. It should be sufficient to renew the registration on a biennial basis, and in 
the ‘worst case’, on an annual basis. 

  

II. Questions concerning the draft RRM Guidelines 

 

Question 1  

The aim of the Guidelines is to ensure operational reliability of the information received pursuant to 
Article 4(2) and Articles 8 and 10 of REMIT. Should Registered Reporting Mechanisms be required to 
have an ISO certification 2701 or similar to become a Registered Reporting Mechanisms as proposed 
in the REMIT Technical Advice for setting up a data reporting framework from June 2012 from DG 
ENER’s consultants? 

 

First an editorial note: we believe the correct ISO certification is the “ISO/IEC 27001:2005 - 
Information technology – Security techniques – Information security management systems – 
Requirements”. 

Second, since a certification such as this one “or similar” would act to ensure that all RRMs have 
explicit management control over their information security, this would indeed be a preferable 
requirement to ensure the operational reliability of the reported information. 
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Question 2 

The draft RRM Guidelines currently foresee a simplified registration procedure for trade repositories 
registered according to EMIR. Do you agree with this approach?  

 

Simplified registration procedures would always be welcomed (see answer to question I.1). However, 
again we fail to find the location where this is supposedly foreseen. Currently the actual RRM 
Guidelines does not mention this simplification. 

 

Question 3 

Please express your views on the RRM criteria proposed.  

 

In our opinion, these criteria are valid and possible to comply with. 

 

Question 4 

Should Registered Reporting Mechanisms, for reasons of operational reliability, be required to 
support their annual reports, upon request and with at least 12 months’ notice, by a recognised 
external auditor’s report which confirms that the Registered Reporting Mechanism met all the 
criteria in the preceding 12 months?  

 

In theory this is a valid and acceptable point. However, further clarity needs to be brought as to what 
exactly this new annual report would entail for the individual market participants who are registered 
as RRMs to report only on behalf of themselves. In our view, the obligations for these “direct RRMs” 
in regards to their annual reports should be kept at a minimum, especially in comparison to for 
instance the Trade Repository RRMs.  

 

Furthermore, it would be helpful if ACER could please clarify the repercussions that a “direct RRM” 
could face in case external auditors were to find that not all criteria were met for all 12 preceding 
months. At the moment there is no mention of any possible sanctions or penalties for non-
compliance with all criteria (except for in the immediate short run, which would entail immediate 
notification and report to ACER in accordance with point 5.3. “Notifications”). 
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III.   Questions concerning the draft RIS Guidelines  

 

 

Question 1 

Do you agree with the three different types of Regulated Information Services  

proposed and the distinction made concerning their reporting of information? 

 

For us it is unclear in which category the platforms where individual market participants publish 
their own inside information regarding their own assets – e.g. their own websites, as recognised by 
the ACER 2nd Guidelines p.16 and p.35 – would fit. Furthermore, what about the other, increasingly 
established transparency platforms such as EEX or the RTE-UFE initiative? 

 

Question 2 

Do you agree that ENTSO-E and –G transparency platforms should play a crucial role in the reporting 
of transparency information according to Regulations (EC) No 714/2009 and (EC) No 715/2009, 
including network codes and guidelines, and be treated differently than other information sources?  

 

In short, yes, they should play an important role. However, they should not completely “overshadow” 
alternative transparency platforms (see question III.1 above). 

 

Question 3 

Do you agree that it should be sufficient that inside information platforms make  

their information available to the Agency through web-feeds?  

 

Yes, we agree. 

 

Question 4 

Do you agree that the technical specifications document should be the same for Regulated 
Information Services reporting individual and non-aggregated information than for Registered 
Reporting Mechanisms reporting confidential trade data due to the same sensitivity of the 
information? 

 

In general we agree. 




