
Page 1 of 7 

Document Draft Requirements for RRMs_PC_FINAL Consolidated Comments 

FINAL.pdfRequirements for the registration of Registered Reporting Mechanisms (RRM) 

Version PC_2014_R_06 

Date Document: 22 July 2014 

Review 29 Aug 2014 

Consultation questions 

Question Comment 

1. Do you agree with the Agency’s view 

that post-trade events related to 

wholesale energy products shall be 

reported by trade matching or trade 

reporting systems? 

Yes, such services provide a common access point for 

reporting modifications and lifecycle events whilst 

aggregating data through a single connection to ACER.  

2. Do you agree that the standards and 

electronic formats to be established by 

the Agency according to Article 10(3) 

of the draft Implementing Acts shall 

apply to trade repositories and ARMs 

for the reporting of data covered by 

EMIR and / or other relevant financial 

market legislation? If not, please justify 

your position. 

No, to become compliant with the Agency’s requirements 

TRs currently licensed by ESMA for EMIR would need to 

address the following points before they could qualify as a 

source for REMIT data: 

1) Order data, not currently collected by TRs 

2) Contract ID and related data, not currently 

collected by TRs, namely: 

a. Contract Type (trade  & order) 

b. Energy Commodity (trade  & order) 

c. Contract Name (trade  & order) 

d. Contract Trading Hours (trade  & order) 

e. Last Trading Date Time (trade  & order) 

f. Duration (trade only) 

g. Days of the Week (trade only) 

h. Load Delivery Intervals (trade only) 

3) Linked order data, not currently collected by TRs 

4) Linked Transaction data, not currently collected by 

TRs  

5) Voice Brokered, not currently collected by TRs 

6) Initiator/Aggressor, not currently collected by TRs  

7) The identity of the trader executing the 

transactions, not currently collected by TRs, EMIR 

requires the organisation(LEI) and not the 

individual 

8) LoadType, although collected for EMIR the set of 

permitted values is smaller than for REMIT and 

therefore TRs cannot currently supply all the 

required values 

9) Delivery interval data for physical deliveries 

10) Fixing Index for floating price transactions, not 

currently collected by TRs 

11) Cleared transactions, EMIR focuses on the 

settlement relationship between the Trader and 

GCM and permits this information to be reported 

as positions; for both these reasons the originating 

execution information is lost. 
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Question Comment 

3. Do you agree that the requirements 

set out above adequately ensure the 

efficient, effective and safe exchange 

and handling of information without 

imposing unnecessary burdens on 

reporting entities? 

It’s rather vague to be honest.  I suppose that’s to be 

expected, but I would rather see firm requirements 

4. Do you agree with the Agency’s view 

that the same requirements shall apply 

to all RRMs? 

Yes 

5. If your reply to question 4 above is 

negative, please explain which 

requirements should apply differently 

to different RRMs and why. 

N/A 

6. Notwithstanding the requirements 

on the validation of output (see 

Chapter 5.6), should the Agency offer 

to entities with reporting 

responsibilities the possibility to 

request access to the data submitted 

on their behalf by third-party RRMs? 

Yes 

 

7. If the reply to question 6 above is 

positive, please explain how such 

access should be granted, taking into 

consideration the need to ensure 

operational reliability and data 

integrity. 

Some or all of the following possibilities: 

1. On-line access to the data from their organisation, 

although this would require substantial 

infrastructure to support concurrent users as well 

as highly secure GUI features and a related Service 

Team to support all the users. These 

considerations may make this requirement 

burdensome for the Agency.   

2. A reporting function to extract data for off-line 

reconciliation. Although the same considerations 

as for the on-line service above would apply, 

except for the infrastructure for a highly available 

and responsive GUI as any report request interface 

would by definition be less complex than a full on-

line portal envisioned above. 

8. Do you agree that the compliance 

report must be produced by the RRM 

on a yearly basis or shall such report 

be compiled only at the request of the 

Agency? 

Annually makes sense.  But who consumes and provides 

assurance for this report? 

9. Do you agree that trade repositories 

and ARMs shall be registered with the 

Agency, even if they only report data 

reportable under EMIR and / or other 

relevant financial market legislation? 

It would seem to make sense, if they are regarded as a 

source of trusted data for REMIT, the issues raised in the 

response to 2 above notwithstanding. 
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Question Comment 

10. Do you agree that the Agency 

should foresee a simplified registration 

process for trade repositories and 

ARMs that only report data reportable 

under EMIR and / or other relevant 

financial market legislation? 

Disagree.  The TRs are struggling to manage data correctly 

now.  They should have to meet the same standards and 

process as any RRM, the Agency otherwise risks 

‘importing’ the challenges currently facing ESMA. 

11. Do you agree that CEREMP should 

be used for the identification of 

market participants that apply to 

become a RRM? 

Yes. 

12. What is your opinion on the 

timeframe needed to complete the 

registration process? 

It would appear over long. 

13. Do you have any comments on the 

registration process in general? 

Too long, and how will you handle 200 registrants? 

14. Would the periodic renewal of 

registration be a valid alternative to 

the certified annual report? 

3 years, but the annual report is preferred 

15. Do you have any other comments 

on the Chapter concerning the 

Agency’s assessment of compliance 

with the RRM requirements? 

Will the Agency’s own systems be subject to the same 

stringent requirements? 

 

Section/Page Comment 

1, page 6 This is the first time Trade Data and Fundamental data are gathered by the same 

RRM criteria. Needs to be clarified that an RRM is not required to offer services 

on both sets of data to be certified (see also statement on page 7 ‘it is also 

important …’ 

1, page 7 ‘The agency currently aims …’ : this needs to be committed or otherwise the 

certification of RRMs needs to be linked to the availability of final RRM 

requirements 

2.11, page 8 Statement “The organised market place where the wholesale energy product 

was executed or the order was placed shall at the request of the market 

participant offer a data reporting agreement.”  

Implies that an OMP has to report if a trader asks them 

2.11, page 8 The ‘upon request’ process doesn’t refer back to all reporting channels. Needs 

clarification whether a trade matching system (ACER often refers to EFETnet in 

that way) therefore must perform the reporting duties upon request of the 

market participant. The 3
rd

 paragraph releases MPs from reporting these trades 

but doesn’t allow for them to report them themselves. I reckon this could be 

more specific. For post-trade events, it is clarified that MPs cannot nor should 

(never) report trade events 

2.1, page 8, 

Consultation 

Issues 

A better question to ask would be, “how else could they be reported?”  but I 

guess we agree with the question 

2.1, page 8, 

Consultation 

Issues 

Why not include a question on the handling of trade events as well? 
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Section/Page Comment 

2.1.2, page 9 Missing reference to secondary capacity trades, which will have to be reported 

by market participants (timing to be clarified) 

2.1.3, page 9 Statement “Furthermore, according to the draft implementing acts, organised 

markets, trade matching or reporting systems, who have reported details of 

derivatives under financial rules, subject to their agreement, should be able to 

report the same information also to the Agency.”   

This eRR to report to both EMIR TR and ACER for data which meets both (e.g. 

ETDs) 

2.1.3, page 9 Four different possible sources for EMIR data, how to prevent double reporting? 

I.e. one copy is send from eRR to ACER but the TR is also reporting the same 

trade from the same party to ACER. 

�There should be only one source defined 

Second issue: what about fields that are not part of the EMIR data but part of 

the REMIT data? How would TRs get this? Or is it not needed to report the gap? 

2.1.3, page 9 ‘it is important to note …’: the statement with ‘in principle’ needs final closed 

wording since there is no alternative supplied to what should happen if ‘in 

principle’ doesn’t apply 

Statement ‘Furthermore …’ introduces double reporting, in contradiction to 

what ACER has been publicly stating till now that TRs will offer access to their 

DBs (and no data will be sent to ARIS) 

2.1.4, page 9 Statement “This [trades done off an OMP] is, therefore, the only instance where 

trade data may have to be reported by market participants themselves. 

However, the reporting may also be delegated to third parties.”  

This is a clear push by ACER to get OMPs to do the reporting.  This is a concern 

2.1.4, page 9 Statement “This [trades done off an OMP] is…’ refers to MPs reporting 

themselves whereas the rest of the document refers to RRM criteria applying to 

everyone who wants to report (so no specific rules for self-reporting entities). I 

think ACER wants to distinguish here the non-standard trades 

2.2.6, page 10 Statement “In sum, the gas fundamental data that may have to be reported 

directly by market participants are those related to unloading and reloading at 

LNG facilities and to the amount of gas stored by each market participant at the 

end of the gas day at gas storage facilities. Market participants may, however, 

delegate the reporting to LSOs and SSOs, respectively, or to other third-party 

reporting entities.”  

Do we need to cater for traders wanting to report these, as we do not for IR and 

FX? 

2.2.6, page 10 As per above, will an RRM have to offer services on Fundamental data ‘upon 

request of the MP’? 

2.2.6, page 10 Sounds as if SSOs may do this. If there is a gap we can add this to the schema but 

perhaps this should be a question to our user group to find out if there is really a 

need for eRR to do it. 

2.3, page 11 Bullet point ‘enable the identification of errors ...’ – how will these errors be 

identified? Matching process results? 

Statement ‘Furthermore …’ requires commitment on timing 

Statement ‘The requirements will apply …’ invokes the question of complexity to 

adhere to RRM criteria versus ARM criteria. Should EFETnet examine those 

differences? 

Statement ‘Trade repositories …’ means an extension of their status to RRMs is 

required if the needs to report orders to EMIR trades. 

2.3, page 12 Statement ‘However  …’ requires clarification on ‘reasonable steps’ 
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Section/Page Comment 

2.3, page 11, 

Consultation 

Issues 

Question is “Do you agree that the standards and electronic formats to be 

established by the Agency according to Article 10(3) of the draft Implementing 

Acts shall apply to trade repositories and ARMs for the reporting of data covered 

by EMIR and / or other relevant financial market legislation? If not, please justify 

your position.” 

Only if we agree that the EMIR reporting process has delivered what was 

expected of it and requested by the regulations (e.g. ETDs at transaction level).  

Can we reconcile the TR data?  Can we analyse the TR data to confirm the trader 

has met their obligation?  Can we get a report from the TRs stating this?  Are all 

TRs fully compliant with ESMA?  If not, then they are not RRM compliant 

2.3, page 11, 

Consultation 

Issues 

Yes, all standards and requirements should apply to all reporting channels. 

2.3, page 11 “Trade repositories and approved reporting mechanisms shall not be subject to 

the requirements insofar as they only report the same information that they are 

already reporting under EMIR or other relevant EU financial markets legislation.” 

I am not sure if this statement is correct as there are specific fields that only 

REMIT wants and EMIR does not ask for. So it is NOT “the same information” 

4, page 14 Statement “For reasons of operational reliability, the RRM Technical 

Specifications document will be kept confidential and applicants will have to sign 

a non-disclosure agreement before receiving a copy of the document.” 

This is a ridiculous position.  To understand what you need to do to be 

something, you first have to apply to become it. 

5, page 15.  Entire paragraph is rather fluffy and seems more based on procedures and 

documentation than on content and processes 

Statement “Based on this analysis” makes a light approach for self-reporting 

entities impossible, even though earlier in this document this was not said that 

specific 

5.1, page 15 Statement “The security policy of the RRM shall be documented. Such 

documents may be requested by the Agency at the stage of the registration of 

potential RRMs or at a later stage.” 

We will need to update the CMS security policy to make it more generic 

5.1, page 15 Requirement do not specify any level of measures to be taken (more procedural 

than content again) 

5.2.a, page 15 Statement “[RRMs shall] have adequate contingency plans in place to assure the 

timely reporting of data. Third-party RRMs shall ensure that the availability of 

their services enables their associated market participants to report information 

within the deadline;” 

What are is the availability of ARIS?  We should only be asked to back to back 

this.  I have a concern than an RRM will be asked to be hugely robust to act as a 

fall back REMIT database. 

5.3, page 16 Statement “The RRM shall document the procedures aimed at ensuring input 

validation” 

This is just the eRR standard, so we should be some way ahead of others 

5.3.b, page 16 Statement “[RRMs must ensure that] persons submitting information on behalf 

of a market participant are properly authorised to do so. This requirement 

applies only to RRMs reporting information other than their own data;” 

What is an RRM's own data?  I thought MPs could not report?  Would this be 

orders data from an OMP?   
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Section/Page Comment 

5.3.b, page 16 Reporting of own data needs to be specified. It remains strange that OMPs can 

report both sides of the trade (so including the leg from a MPs perspective 

without the need of that ‘authorisation’ which should be embedded in a 

delegation contract. Seems contradictory to the wording used for the potential 

reporting channels. 

5.5, page 16 Statement “The RRM must document how it has implemented the technical 

solution aimed at ensuring compliance with this requirement [the TRUM]” 

Again, this is just the eRR standard, with the mapping laid out 

5.6, page 16 Requirements on the validation of the output must be linked to the feedback 

received from ARIS (acknowledgements and read receipts, validation of the 

TRUM XML schema and potentially at a later stage in the process validation of 

the trade of being market/REMIT compliant) 

5.7, page 17 Statement “RRMs must have proper governance agreements in place to ensure 

that they have internal control mechanisms, transparent and consistent lines of 

responsibility and sound administrative and accounting procedures. In addition, 

RRMs must follow a robust compliance programme with sufficient controls over 

regulatory requirements and conflict of interest.” 

EFETnet needs to develop this 

5.7, page 17 Statement “Should the RMM outsource any of its activities, it must document 

the outsourcing arrangement(s) and ensure that such arrangement(s) 

guarantee(s) compliance with the requirements.” 

CommodityNet needs to develop this.  Do we need to continue to roll it down?  

Do we need something from Rackspace?  Ponton? 

5.7, page 17 ‘Accounting procedures’ are not applicable here so should be deleted from the 

text (what functional relationship between accounting procedures of a service 

provider and the quality of its services it offers?) 

5.8, page 17 Statement “RRMs must employ robust operational risk controls and procedures. 

Such controls and procedures shall be documented in an operational risk policy 

or framework” 

Can we ask for examples of what they are looking for here? 

5.9, page 17 Statement “RRMs must inform the Agency without delay if its operations are 

disrupted” 

Need to define disruption – 30 seconds? 30 minutes?  One day? 

5.10, page 17 Section is Requirements concerning security breaches 

ACER must back to back this – they must meet this requirement 

5.13, page 18 Statement “RRMs shall produce on a yearly basis a compliance report describing 

how the RRM met the technical and organisational requirements in the 

preceding 12 months. Such annual report must be provided to the Agency on 

request. Furthermore, if the Agency so requests, the annual report must be 

certified by an external information systems auditor on the basis of an audit plan 

produced by the Agency.” 

Who would pay for the external certification?  Production of the report is on us, 

but if they want an external to certify, I am not happy paying for it 

5.13, page 18 A compliance report referring to both technical and organisational requirements 

cannot be certified by an external information systems auditor only. This process 

refers to the current practise in Germany and is expensive and inefficient. I 

would plead for the yearly drafting of such a compliance report and the 

possibility for ACER to audit it. 
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Section/Page Comment 

6.2.1, page 20 Statement “Information on whether a market participant has the intention to 

register also as a RRM will be provided as part of the registration of market 

participants” 

I thought Market Participants could not be RRMs?  How could this happen? 

6.2.4, page 21 Statement “The Agency will set a threshold of complete and accurate reports to 

be met during the testing phase. Only those applicants that meet the threshold 

will be admitted to the following phase and enabled to complete the registration 

process.” 

I will be interested to see how rigorously this is enforced.  Also, I assume this is 

only at the generic RRM level, not for each submitting organisation? 

6.2.4, page 21 The entire testing process, as a precursor to certification, needs to be described 

in more detail. The priority concept is potential danger and the threshold 

approach can only work in mature environment (not with both RRMs and ACER 

doing this for the first time based on “close to decent documentation and 

requirements” 

6.2.6, page 22, 

Consultation 

Issues 

Question 12 “What is your opinion on the timeframe needed to complete the 

registration process” 

Miles too long.  Why three months?  At best, that gives 3 months for (formal) 

testing 

6.2.6, page 22, 

Consultation 

Issues 

The registration process includes the testing which explains the long period. 

However, the ‘about’ statement needs to go. The entire process needs to be 

specified in all due details. 

 

 


