



ACER-ENTSOG Joint Worksop on

Gas Balancing Early Implementation

17 November 2015 from 10:00 to 16:50

Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority Bajcsy-Zsilinszky út 52, 1054 Budapest, Hungary

AGENDA

Agenda Topics	Propose d duration	Timetable		
Welcoming coffee/ registration	30 min	9.30-10.00		
1. Opening/ Welcome (Chair/ Host)	15 min	10.00-10.15		
Part I: Early Implementation of the Network Code and implementation models				
2. Second ACER-ENTSOG Report on the status of the implementation of the Balancing Network Code (BAL NC)	30 min	10.15- 10.45		
ACER presentation				
ENTSOG presentation				
3. Implementation models	85 min	10.45-12.10		
 in the United Kingdom (NGG/Ofgem) 				
 in Germany (Markus Sammut, NCG) 				
Market integration (Belux-Fluxys, GRTGaz-TRS)				
4. Initial views of a best practice model for the development of a balancing market (EFET, Gunnar Steck)	40 min	12.10-12.50		
Lunch break	1 hour	13.00-14.00		
Part II: Panel discussions				
5. Panel on Operational balancing	40 min	14.00 -14.40		
(standardised products, merit order, balancing services, TSOs trading in adjacent zones)				





•	Chair: Zoltan Gellényi (FGSZ/ENTSOG) TSOs: GRTgaz (Daniel Bonnici), NCG (Markus Sammut), National Grid (Justin Goonesinghe) NRAs: AEEGSI (Andrea Rosazza), CREG (Ivo Van Isterdael) EFET: Doug Wood					
Topics:						
1.	Reasons for the establishment of 100% balancing via STSP vs still keeping balancing services					
2.	Reasons for using only STSP title products vs using also STSP location products (trading in adjacent zones included)					
3.	How trading in adjacent zones preserves the competition and liquidity in the national market and how does not hamper cross border capacity allocation and CMP procedures?					
4.	How to carry out an annual review to reduce balancing services volumes?					
	6. Panel on Information provision and consultations for 40 min 14.40-15.20 the Balancing code					
••	cation of three types of infomation, information models, llocation) Chair: Francesco Cariello (AEEGSI/ACER) TSOs: Fluxys (Gregory Duvivier), TIGF (Alexandre Martin), GTS (Sandrie Egberts) NRAs: ANRE (Cristian Selvardeanu), HERA (Hrvoje Brlečić Layer) EUROGAS: Eva Henning					
Topics	5:					
1.	How to ensure an almost real time information on elements of art. 32 (1) of the BAL NC?					
2.	What are the main barriers to implement the information provision chapter and in case of missing implementation, what mitigation measures network users could refer to?					
3.	How to interpret art. 32(1) for balancing areas where the overall balancing system is not set up in full?					
4.	Discussion on different implementation variants: on the models for the non- daily metered offtakes.					





Coffee break	30 min	15.20-15.50
7. Panel on Imbalance charge and neutrality	40 min	15.50-16.30
 (Imbalance charge including standard approach and interim measures, WDOs, neutrality) Chair: Ryan McLaughlin (OFGEM/ACER) TSOs: Eustream (Katarina Kosutzka), Gaz-System (Stanisław Brzęczkowski), GTS (Sandrie Egberts). NRAs: BNetZa (Bernd Odenthal) EFET: Jan Schmidt 		
Topics:		
1. Daily imbalance charge: how to set a fair and market based daily imbalance charge?		
2. Within day obligations vs daily balancing		
3. Experiences on neturality charges		
 Interim measures: which steps are the most important and why? Discussion about a reasonable order to undertake decisions. (e.g. planning and the role of annual reviews). 		
8. Closing remarks: List of issues encountered - ways to address	15-20 min	16.30-16.50
After workshop farewell drinks	estimated	17.00-18.00